Hoeveel verantwoordelijkheid is gezond?

Ieder zijn eigen weg op zijn eigen tempo.

Balans brengen in verantwoordelijkheid en verplichtingen

In mijn blauwdruk horoscoop stond dat ik in dit leven moest leren balans te brengen in verantwoordelijkheden en verplichtingen. Ik begreep het niet. Nam ik niet genoeg verantwoordelijkheden? Mijn familie zie ik niet zo heel veel, ik houd niet van verplichtingen, maar moet dat dan misschien toch? Bedoelen ze dat?
Of moet ik toch mijn steentje bijdragen door bv vluchtelingen te helpen? Maar ik voel daar niet de roep toe. Tot op een dag ineens alles duidelijk was. Ik neem juist teveel verantwoordelijkheid!

Toen ik een training 'Stoppen met roken via hypnose' had geleerd, zei ik tegen mijn zus: ik ga jou een niet roker maken. Dat heeft helaas 11 dagen geduurd. Ondanks dat ik had verteld hoe ze met paniek om moest gaan, pakte ze toch een sigaret. Dat was een klap in mijn gezicht. Ik was zeer teleurgesteld. Totdat ik ontdekte dat het niet haar wens was te stoppen, ze was er nog niet klaar voor. Ik had verantwoording genomen over haar gezondheid, want ik vond dat ze moest stoppen. En ik ben familie, natuurlijk doe ik dat dan voor haar, vond ik.

Ik besloot het thema verantwoordelijkheid eens onder de loep te nemen

en boekte een sessie bij een collega. Mijn innerlijke stemmen zeiden: ja maar, ik moet toch helpen? Ik kan dit, ik wil dat ze stopt met dat gif tot zich nemen want ik geef om haar. Hetzelfde met mijn moeder. Ik zie veel patronen en belemmerende overtuigingen en ik weet hoe ik haar kan helpen hiervan bevrijd te worden zodat ze gezonder en gelukkiger kan zijn. Kortom, ik nam de verantwoordelijkheden over hun gezondheid en geluk. Dan kwam ik weer met supplementen en bach bloesem remedies en probeerde ze bewuster te laten worden van hun valkuilen.
Tot die collega van mij vroeg:

Wie denk je dat er makkelijker leeft? Zij of jij?

Zij die geen probleem heeft dat ze rookt, zij die het gewoon altijd zo doen en dat wel prima vinden, zij die geen behoefte hebben zich te ontwikkelen of bewuster in het leven te gaan staan, of jij?
Jij, die vind dat ze beter kunnen en daar van alles van vind en voor uit de kast haalt, waar ze vervolgens misschien niet eens wat mee doen? Het was duidelijk, mijn pad is niet hun pad, hoeveel ik ook van ze hou. Ze mogen zelf leren van hun fouten en patronen, of niet... En dat is onvoorwaardelijke liefde.

Verantwoordelijkheidsgevoel kent vele lagen

Hierna ontdekte ik hoeveel lagen verantwoordelijkheidsgevoel heeft, en nog steeds ontdek ik ze, hoe klein ook. Zo had een client bv een eigen handdoek mee waar ze onder lag. Er zat een draadje stof op, en tijdens de healing rustte mijn blik hierop. Ik moest de neiging onderdrukken om het draadje even snel weg te halen, maar wacht even, ik ben niet verantwoordelijk voor het draadje op haar handdoek! Dat is zijzelf. ik laat het bij haar, haar handdoek, haar draadje.....

Het levert mij op dat ik mij meer kan focussen op mijzelf en ik merk op dat hoe je vind dat iets hoort, dat je dat op een ander projecteert. Maar voor de ander gelden andere regeltjes, we zijn tenslotte (gelukkig!) allemaal anders. Wat voor de ene 'not done' is, is voor de ander 'no problem' en dat is lekker ieder zijn verantwoording.

Hulp om teveel verantwoordelijkheidsgevoel los te laten

Leer meer verantwoordelijkheid voor jezelf te voelen, om de druk die je op je schouders voelt, gevoelsmatig of in je hoofd, los te laten. Het kan zijn dat deze thema's vlak voor je en groot gerepresenteerd worden, waardoor je er steeds mee geconfronteerd wordt. Er is geen gezonde grens tussen de verantwoordelijkheid voor de ander en die voor jezelf. Misschien offer je jezelf op, uit verantwoordelijkheidsgevoel naar je werk of familie, heb je steeds het gevoel dat je dit of dat moet, en draag jij de last die niet bij jou hoort. We sporen samen de imprint op met IEMT therapie, wanneer dit patroon voor je begon, vanuit welke emotie of strategie je dit bent gaan dragen. Vind de juiste balans tussen hoeveel verantwoordelijkheidsgevoel wel en niet gezond voor je is. 

Ik wil mijn verantwoordelijksheidsgevoel meer in balans krijgen

> Boek nu een afspraak
29